Χολολιθιαση – Λαπαροσκοπικη χολοκυστεκτομη

διαγνωση και θεραπεια χολολιθιασης

Χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο σε σχήμα αχλαδιού που είναι κρυμμένο κάτω από το συκώτι μας. Xολολιθίαση είναι παθολογική κατάσταση και σημαίνει δημιουργία λίθων μέσα στην χοληδόχο κύστη. Η χολή είναι ένα διάλειμμα, το οποίο παράγεται στο ήπαρ και μεταφέρεται στο έντερο και συγκεκριμένα στο δωδεκαδάκτυλο δια  μέσου  του χοληδόχου πόρου. Η χολή είναι απαραίτητη για τη ζωή μας και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πέψη των τροφών και ιδιαίτερα των λιπών. Ο λαός όμως λέγοντας χολή εννοεί την χοληδόχο κύστη. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού γύρω στα 10 %,  πάσχει από χολολιθίαση αν και αρκετά συχνά η κατάσταση αυτή δεν συνοδεύεται από ενοχλήσεις και κλινικά συμπτώματα.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
liver-gallbladder-and-pancreas
1

Συκώτι

2

Χοληδόχος Κύστις

3

Δωδεκαδάκτυλο

4

Φύμα Vater

5

3η Μοίρα Δωδεκαδακτύλου

6

Κεφαλή Παγκρέατος

7

Σώμα Παγκρέατος

8

Ουρά Παγκρέατος

9

Πάγκρεας

10

Χοληδόχος Πόρος

11

Χοληδόχος Πόρος

12

Κυστικός Πόρος

13

Αριστερός Χοληδόχος Πόρος

14

Δεξιός Χοληδόχος Πόρος

Τί είναι η χολή;

Υπάρχει μία μεγάλη παρεξήγηση. Έχει επικρατήσει στον κόσμο (κακώς), ότι «χολή» είναι το όργανο που σχετίζεται με όλα τα προβλήματα πόνου, ίκτερου, κολικών που παρουσιάζονται συνήθως στην περιοχή αυτή του ήπατος και αφορούν το όργανο «χοληδόχος κύστη». Όμως, «χολή» είναι υγρό που παράγεται από το συκώτι (ήπαρ) συνεχώς και ακατάπαυστα και ρέει μέσω του χοληδόχου πόρου στο 12δάκτυλο και επιτελεί τη σημαντική λειτουργία της πέψης κυρίως των λιπών. Όταν λοιπόν λέει ο κόσμος «χολή» εννοεί τη χοληδόχο κύστη.

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο σχήματος αχλαδιού, που βρίσκεται κάτω από την δεξιά πλευρά του ήπατος.

Ο κύριος σκοπός του είναι να συγκεντρώνει το πεπτικό υγρό(χολή) που παράγεται από το ήπαρ. Το ποσό αυτό είναι ελάχιστο (20-30ml), σε σχέση με αυτό που παράγεται καθημερινά από το ήπαρ. Μέσα στην κύστη η χολή συμπυκνώνεται, αποθηκεύεται και όταν η κύστη συσπάται, εκρέει μικρή ποσότητα στον χοληδόχο πόρο.

Η χοληδόχος κύστη λοιπόν, αποτελεί ένα «ρυθμιστικό» όργανο για την πέψη και μία δεξαμενή των χολικών αλάτων. Δεν αποτελεί ζωτικό όργανο, η απώλεια του οποίου θα προκαλέσει «αναπηρία» ή κάποια σοβαρή δυσλειτουργία στο πεπτικό σύστημα.

Μετά από μία μικρή περίοδο προσαρμογής που μπορεί να είναι από 2-4 εβδομάδες, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως δεν σχετίζεται με καμιά διαταραχή της πέψης στους περισσότερους ασθενείς.

Πως δημιουργείται;

Η αιτιολογία της χολολιθίασης δεν είναι ακριβώς γνωστή. Καταστάσεις που συνδέονται με την εμφάνιση χολολιθίασης είναι η αυξημένη ηλικία, το γυναικείο φύλο, η παχυσαρκία, ειδικές αναιμίες, η εγκυμοσύνη και διάφορες παθήσεις  του εντέρου.

Η διάγνωση της χολολιθίασης είναι σχετικά απλή και στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται τυχαίως με διενέργεια υπερηχογραφήματος άνω κοιλίας, κατα την διάρκεια προληπτικών εξετάσεων ή μετά από εμφάνισή συμπτωμάτων τα οποία μπορεί να είναι: Βάρος η πόνος στην περιοχή του στομάχου, καούρες, ρεψίματα, αιφνίδιος πόνος στο επιγάστριο η στην περιοχή του ήπατος,  συνήθως μετά από βαρύ γεύμα, το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από εμετό η τάση για εμετό. Εάν έχουμε έντονο πόνο στην περιοχή του ήπατος με πυρετό και εμετό , συνήθως χρειάζεται ο ασθενής να νοσηλευθεί ή και να χειρουργηθεί ακόμη.

Επιπλοκές

Η σημαντικότερη επιπλοκή της χολολιθίασης εκτός της χολοκυστίτιδας (φλεγμονή της χοληδόχου κύστεως ), είναι ο αποφρακτικός ίκτερος. Δηλαδή η μετακίνηση ενός λίθου από την χοληδόχο κύστη στον χοληδόχο πόρο. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται χοληδόχολιθίαση και μπορεί να  συνοδεύεται από ισχυρότατο πόνο και αύξηση της χολερυθρίνης( ίκτερος) και των ηπατικών ενζύμων. Αυτή η παθολογική κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μία ιδιαίτερη επικίνδυνη πάθηση την οξεία παγκρεατίτιδα.

Σε περίπτωση λοιπόν που γίνεται διάγνωση χολολιθίασης και υπάρχει υπόνοια χοληδόχολιθιάσεις ( Ισχυρότατος πόνος, αυξημένα ηπατικά ένζυμά, αυξημένη χολερυθρίνη), πρέπει οπωσδήποτε να ξεκαθαριστεί εάν υπάρχουν πέτρες στο χοληδόχο πόρο. Ευτυχώς σήμερα η διάγνωση είναι αναίμακτη και εύκολη και  γίνεται με την λεγόμενη MRCP (μαγνητική  χολλαγγειο παγκρεατικογραφία). Εάν διαπιστωθούν πέτρες στο χοληδόχο πόρο πρέπει  να αφαιρεθούν. Σήμερα αυτό γίνεται ενδοσκοπικά και η επέμβαση λέγεται ERCP (ενδοσκοπική παλίνδρομος χολάγγειο-παγκρεατογραφία).

Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσει το θέμα της χοληδοχολιθίασης( λίθοι χοληδόχου πόρου) ακουλουθεί η θεραπεία της χολολιθίασης, των λίθων δηλαδή στην χοληδόχο κύστη. Η θεραπεία είναι αποκλειστικά χειρουργική και εδώ και πάνω από 25 χρόνια γίνεται με την λαπαροσκοπική μέθοδο.

Η επέμβαση

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή γίνεται με γενική αναισθησία, μέσω 4 μικρών τομών μήκους 0,5 -1  εκ., διαμέσου των οποίων εισάγονται μία ειδική κάμερα ( μεταφέρει την εικόνα στην τηλεόραση) , το λαπαροσκόπιο και ειδικά χειρουργικά εργαλεία.

1
2
Chololithiasi
1

Τομή

2

Λαπαροσκόπιο

Με μία εμπειρία  πάνω από 10.000 λαπαροσκοπικές χολοκυστεκτομές, μπορώ να πω ότι σπανιότατα  γίνεται μετατροπή σε ανοιχτή χολοκυςτεκτομή 1-2% και συνήθως εαν έχουν προηγηθεί επεμβάσεις στην κοιλιά, η εάν από την φλεγμονή δεν είναι σαφής η ανατομία της περιοχής. Με την αυξημένη εμπειρία οι επιπλοκές έχουν ελαχιστοποιηθεί και αντιμετωπίζονται. Στα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής τεχνικής αναφέρομε επιγραμματικά το λιγότερο πόνο για τον άρρωστο μετά την χειρουργική επέμβαση, την γρηγορότερη αποκατάσταση, γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, μικρότερο κίνδυνο περιεγχειρητικής  λοίμωξης.

Δρ. Σπύρος Κ. Ρίζος

Δρ. Σπύρος Κ. Ρίζος

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ