Κηλες

βουβωνοκηλη – ομφαλοκηλη – υδροκηλη

Με τον ιατρικό όρο κήλη εννοούμε κάθε πρόπτωση και προβολή ενδοκοιλιακού σπλάχνου η μέρους αυτού μέσω ενός φυσιολογικού η παθολογικού στομίου. Το στόμιο αυτό μπορεί να είναι ένα φυσικό άνοιγμα του οργανισμού η να προκύψει εάν τα τοιχώματα του, με την πάροδο του χρόνου εξασθενήσουν υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων. Ο ασθενής αντιλαμβάνεται μία διόγκωση η οποία στην αρχή ανατάσσεται.

Kiles

Μια από τις πλέον συχνές επεμβάσεις που διενεργούνται παγκοσμίως είναι η αποκατάσταση κήλης κοιλιακού τοιχώματος. Η κήλη αποτελεί μία διαταραχή που συμβαίνει στο κοιλιακό τοίχωμα σε ιδιαίτερα ευάλωτα σημεία αυτού, και αποτελεί σταδιακά επερχόμενη «ρήξη» των μυϊκών στρωμάτων και περιτονιών του σημείου εκείνου, με αποτέλεσμα την προς τα έξω προβολή ενδοκοιλιακού σπλάχνου.

Η προβολή προς τα έξω οφείλεται στην αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση που υπάρχει, αλλά και της καθημερινής δραστηριότητας του σώματος που προκαλείται από: αναπνοή, βήχα, άρση βάρους αλλά και οποιαδήποτε άλλο φαινόμενο που συμμετέχουν οι κοιλιακοί μυς.

Ανατασσόμενη είναι η κήλη η οποία μετά από ειδικούς χειρισμούς το περιεχόμενο της επανέρχεται εντός της κοιλιάς.

Μη ανατασσωμένη, όταν το περιεχόμενο της δεν μπορεί να επανέλθει στην κοιλιακή χώρα.

Περισφιγμένη ονομάζεται η κήλη εκείνη στην οποία έχει γίνει στραγγαλισμός του προσπίπτοντος ενδοκοιλιακού σπλάχνου ( κατά κανόνα εντέρου ), με συνέπεια να προκύπτουν διαταραχές στην αιμάτωση του οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε νέκρωση αυτού. Η περίσφιγξη είναι η σοβαρότερη επιπλοκή της κήλης και ο κυριότερος λόγος ο οποίος επιβάλλει την χειρουργική θεραπεία της, προγραμματισμένα όταν γίνει η διάγνωση της.

Παράγοντες και καταστάσεις από μόνοι η σε συνδυασμό μεταξύ τους που ευνοούν την δημιουργία κήλης είναι οι ακόλουθοι:

Καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της πίεσης στην κοιλιά.

 • Παχυσαρκία, χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, βαριά χειρονακτική εργασία, υπερτροφία προστάτη, πολλαπλoί τοκετοί.
 • Κακή διατροφή, υποσιτισμός
 • Προχωρημένη ηλικία
 • Χειρουργικές τομές
 • Συγγενής προδιάθεση

Είδη κηλών

Ανάλογα με την ανατομική περιοχή που εντοπίζονται ονομάζονται αντίστοιχα:

 • Βουβωνοκηλη

  Bουβωνοκήλη είναι η πρόπτωση μέρους ενός ενδοκοιλιακού σπλάχνου (συνήθως λεπτού εντέρου), η οποία εμφανίζεται  ανάμεσα στο μηρό και το υπογάστριο και ακριβέστερα στην περιοχή του δεξιού ή του αριστερού βουβωνικού πόρου.  Είναι η πλέον γνωστή μορφή κήλης και η συχνότερη χειρουργική πάθηση.

 • Ομφαλοκηλη

  Η ομφαλοκήλη είναι μία συνηθισμένη μορφή κήλης στα νεογνά και τα βρέφη. Αργότερα εμφανίζεται και στους ενήλικες Συνηθέστερα στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας και μετά από τοκετούς.

 • Μετεγχειρητικη κηλη

  Μετεγχειρητική κήλη είναι κάθε ψηλαφητό χάσμα του κοιλιακού τοιχώματος με η χωρίς διόγκωση , που εμφανίζεται στην χειρουργική τομή μετά από προηγειθήσα χειρουργική επέμβαση κοιλίας. Μπορεί να εμφανιστεί άμεσα μετεγχειρητικά ή μετά από χρόνια.

 • Μηροκηλη

  Μηροκήλη είναι η κήλη  που εμφανίζεται ως μια διόγκωση κάτω από το δέρμα στο ανώτερο σημείο του μηρού. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες ιδιαίτερα σε παχύσαρκες, ηλικιωμένες και πολύτοκες, όμως δεν είναι τόσο συχνή όσο η βουβωνοκήλη.

 • Επιγαστρικη κηλη

  Βρίσκεται πάνω στη νοητή ευθεία μεταξύ ομφαλού και στέρνου (λεύκη γραμμή).

 • Κηλη των αθλητων

  Η κήλη των αθλητών ή σύνδρομο κοιλιακών – προσαγωγών ή αθλητική ηβαλγία, αποκαλούμενο επίσης και sportsman’s hernia, σύνδρομο ή groin Gilmore, ή διάσπαση βουβώνων, είναι μια φυσική κατάσταση της βουβωνικής περιοχής που έχει επιπτώσεις σε αθλητές κυρίως ή ασκούμενους.

 • Κηλη θυροειδους τρηματος

  Η δημιουργία κήλης δια του θυρεοειδούς τρήματος είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένες γυναίκες και είναι δύσκολο να διαγνωστεί προεγχειρητικά. Το ποσοστό  θνησιμότητας (13-40%) αυτών των κηλών τις καθίστα τις πιο θανατηφόρες   από όλες τις κοιλιακές κήλες.

 • Κηλη Richter

 • Κηλη Spigel

  Η σπιγγέλιος κήλη είναι μια επίκτητη κοιλιακή κήλη. Το πρωταρχικό σύμπτωμα είναι άλγος που συνήθως  εντοπίζεται στην περιοχή της κήλης και επιδεινώνεται με κάθε χειρισμό που αυξάνει  την ενδοκοιλιακή πίεση.

 • Κηλη ισχιακου τρηματος

Δρ. Σπύρος Κ. Ρίζος

Δρ. Σπύρος Κ. Ρίζος

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ