Ομφαλοκηλη

διαγνωση και θεραπεια ομφαλοκηλης

Τι είναι ομφαλοκήλη

omaflokili

Η ομφαλοκήλη είναι μία συνηθισμένη μορφή κήλης στα νεογνά και τα βρέφη. Αργότερα εμφανίζεται και στους ενήλικες Συνηθέστερα στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας και μετά από τοκετούς. Ομφαλοκήλη εμφανίζεται και στους άντρες και αιτία είναι η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, συνήθως μετά από επίμονο βήχα, συνεχές φτάρνισμα η μετά από βαριές χειρωνακτικές εργασίες και ανύψωση βάρους.

Η ομφαλοκήλη, αποτελεί μία από τις συνηθέστερες μορφές κήλης, ειδικά στις γυναίκες, και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, όπως πόνο και απόφραξη σπλάχνου δηλαδή ειλεό.

Η θεραπεία της ομφαλοκήλης είναι χειρουργική και η πλέον σύγχρονη μέθοδος σήμερα είναι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση με τοποθέτηση πλέγματος.

Παρουσιάζεται σαν μια διαταραχή της “εικόνας” του ομφαλού. Ο ασθενής διαπιστώνει ότι “κάτι” έχει αλλάξει στον ομφαλό του, ο οποίος έχει χάσει τη σύνηθη και χαρακτηριστική “λακουβίτσα”, και έχει αντικατασταθεί από ένα μικρό έπαρμα (φούσκωμα), το οποίο πολλές φορές σε ύπτια θέση (ξαπλωμένος), υποχωρεί.

Διάγνωση ομφαλοκήλης

Η διάγνωση είναι εύκολη και γίνεται με την κλινική εξέταση, το ιστορικό του ασθενούς και την κλινική συμπτωματολογία. Ο ίδιος  ο ασθενής αντιλαμβάνεται μία διόγκωση που προβάλλεται στον ομφαλό και αλλοιώνει το σχήμα του. Το περιεχόμενο της διόγκωσης είναι συνήθως μείζων επίπλουν, λεπτό έντερο και πολυ σπάνια παχύ έντερο, όταν η διάμετρος της ομφαλοκήλης είναι αρκετά μεγάλη. Οι περισσότερες ομφαλοκήλες ανατάσσονται εύκολα μέσα στην κοιλιά μετά ήπια πίεση από το να ίδιο τον άρρωστο η όταν ο ασθενής ξαπλώνει και χαλαρώνει. Εάν δεν είναι δυνατή η επιστροφή του περιεχομένου της ομφαλοκήλης εντός της κοιλιακής κοιλότητας  τότε πρόκειται για μη ανατασσόμενη  ομφαλοκήλη. Η κατάσταση αυτή είναι επικίνδυνη διότι μπορεί να γίνει περίσφιξη  του περιεχομένου της κήλης που είναι συνήθως λεπτό έντερο και να ακολουθήσει νέκρωση αυτού . Είναι η σοβαρότερη επιπλοκή της πάθησης και είναι προφανές ότι στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη η άμεση χειρουργική λύση του προβλήματος.

Θεραπεία ομφαλοκήλης

Η ομφαλοκήλη στον ενήλικα πρέπει να επιδιορθωθεί ακόμα και όταν είναι ασυμπτωματική διότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της περίσφιξης του περιεχομένου.

Το είδος της επέμβασης εξαρτάται από το μέγεθος του ανοίγματος της ομφαλοκήλης. Η καταμέτρηση του χάσματος γίνεται με υπερηχογράφημα της περιοχής με ειδική κεφαλή, ιδιαίτερα για παχύσαρκους ασθενείς.

omfalokili

Εάν η ομφαλοκήλη έχει πολύ μικρό χάσμα η επέμβαση είναι απλή και γίνεται με την σύγκληση του χάσματος με ραφές. Σε μεγαλύτερη ομφαλοκήλη σήμερα είναι διεθνώς αποδεκτό ότι η σύγκλεισης του χάσματος γίνεται με τοποθέτηση πλέγματος επιτυγχάνοντας ελαχιστοποίηση του ποσοστού υποτροπών. Η λαπαρασκοπική τοποθέτηση πλέγματος είναι σήμερα η μέθοδος εκλογής διά την θεραπεία της ομφαλοκήλης. Η ελαχιστοποίηση των τομών μέσω των οποίων γίνεται η τοποθέτηση του πλέγματος έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε ελάχιστο εγχειρητικό πόνο, μικρότερη νοσηλεία, ταχύτερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες και ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικών φλεγμονών και λοιμώξεων του τραύματος. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Οι  ενδοκοιλιακές συμφύσεις λύονται και απελευθερώνονται τα σπλάχνα που βρίσκονται εντός της κήλης του ομφαλού, με σύγχρονο έλεγχο όλων των ενδοκοιλιακών οργάνων. Η σταθεροποίηση του ειδικού ενδοπεριτοναϊκού πλέγματος γίνεται με χρήση ειδικών clips τιτανίου.

Επιπλοκές ομφαλοκήλης

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες η πιο συχνές μπορεί να είναι η αιμορραγία, η φλεγμονή η  διαπύηση του τραύματος η συλλογή υγρού κάτω από την τομή με ήπιο οίδημα της περιοχής.

Συμπεράσματα

Συμπερασματικά η ομφαλοκήλη αντιμετωπίζεται αποταλεσματικά, ανώδυνα και με άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες με την λαπαροσκοπική αποκατάσταση με χρήση πλέγματος.

Δρ. Σπύρος Κ. Ρίζος

Δρ. Σπύρος Κ. Ρίζος

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ