Παθησεις Πρωκτου

Διάγνωση και Θεραπεία

Ο πρωκτός είναι το τελικό άνοιγμα του γαστρεντερικού σωλήνα από όπου το έντερο αποβάλει το περιεχόμενό του. Η λειτουργία του είναι κοινωνικά σημαντική και επιστημονικά θαυμαστή. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα μυών που περιβάλλουν τα τελευταία λίγα εκατοστά του εντέρου και εξασφαλίζουν την ελεγχόμενη κένωση στερεών, αερίων και υγρών από το έντερο. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα εξαιρετικά ευφυές σύστημα νευρικών απολήξεων που βοηθούν το σώμα να αντιληφθεί το είδος του περιεχομένου του εντέρου, την αμεσότητα της ανάγκης για κένωση αλλά και να δώσουν την οδηγία για την απελευθέρωση ή όχι του περιεχομένου.

Ο πρωκτικός σωλήνας σχηματίζεται από δύο κυρίως μυς, τον έσω και τον έξω σφικτήρα του πρωκτού. Σημαντικό ρόλο όμως παίζουν και οι υπόλοιποι μυς του περινέου όπως ο ανελκτήρας και ο ηβοορθικός που συμβάλουν σημαντικά στην εγκράτεια. Η καλή λειτουργικότητα του σφικτηριακού μηχανισμού εξαρτάται και από την ανατομική ακεραιότητα των σφικτήρων αλλά και από την αποτελεσματική νεύρωσή τους, το περιεχόμενο του εντέρου και την καλή κινητικότητα του εντερικού σωλήνα.

Οι περισσότερες παθήσεις του πρωκτού είναι καλοήθεις αλλά μπορεί να ταλαιπωρήσουν αρκετά τον ασθενή και να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής του. Τα συνηθέστερα συμπτώματα τις περιοχής είναι ο πόνος, το αίμα στην τουαλέτα αλλά και ο κνησμός (φαγούρα), η αίσθηση βάρους ή πληρότητας και οι διαταραχές στον έλεγχο των σφικτήρων.

Η πρωκτική περιοχή δεν επιδέχεται πολλών παρεμβάσεων και κάθε χειρουργείο πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένο και αποτελεσματικό. Το παρήγορο είναι πως αντικειμενικά, λίγες από τις παθήσεις του πρωκτού απαιτούν πραγματικά χειρουργική θεραπεία. Οι περισσότερες είναι περιοδικές ενοχλήσεις που μετά από σωστή διάγνωση, μπορεί να βελτιωθούν χωρίς πολλές παρεμβάσεις.