Αιμορροϊδοπαθεια

θεραπεια αιμορροιδων με την μεθοδο των υπερηχων

Ο όρος Αιμορροΐδες αναφέρεται σε αγγεία, που βρίσκονται στο κατώτερο μέρος του εντέρου. Οι αιμορροΐδες υπάρχουν φυσιολογικά στον πρωκτικό σωλήνα και λειτουργούν ως προστατευτικά μαξιλάρια κατά την αφόδευσή. Αυτά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εγκράτεια, αφού η δομή τους εξασφαλίζει την απόφραξη του πρωκτικού σωλήνα και τον έλεγχο των κενώσεων, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα υγρά και αέρια.

aimoroides

Πως δημιουργούνται οι αιμορροΐδες;

Τα αίτια της αιμορροϊδικής νόσου είναι πολλά και αναφέρουμε ενδεικτικά τις τροφές, την δυσκοιλιότητα, καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης όπως βαριές χειρωνακτικές εργασίες η επίμονος βήχας, πνευμονοπάθεια, παθήσεις του προστάτη καθώς και η εγκυμοσύνη.

Ανάλογα με το βαθμό της αιμορροϊδοπάθειας είναι και τα συμπτώματα. Αυτά είναι ο πόνος, ο κνησμός, η αιμορραγία και πρόπτωση η οποία  συνήθως ανησυχεί τον ασθενή και απευθύνεται στο γιατρό.

Σε περίπτωση που παρατηρηθεί αιμορραγία στα κόπρανα είναι απαραίτητο να ερευνηθεί η αιτία της αιμορραγίας, γιατί μπορεί να υπάρχει άλλη παθολογική οντότητα σαν αιτία και όχι μόνο οι αιμορροΐδες. Απαραίτητη σε αυτή την περίπτωση είναι η κολονοσκόπηση.

Οι αιμορροΐδες ανάλογα με την αιμορραγία και την πρόπτωση κατατάσσονται σε τέσσερις βαθμούς

1
2
aimoroides grade1
1

Αιμορροϊδικό Δίκτυο

2

πρωκτός

1ος Βαθμός:  Ελαφρά αιμορραγία χωρίς πρόπτωση

1
2
3
aimoroides grade2
1

Μυϊκό Σύστημα

2

Παχύ Έντερο

3

Δακτύλιος Πρωκτού

2ος Βαθμός:  Μικρή πρόπτωση με αιμορραγία η οποία ανατάσσεται από μόνη της

Hemorrhoids-Grade3

3ος Βαθμός:  Πρόπτωση και αιμορραγία. Η ανάταξη γίνεται μηχανικά.

Hemorrhoids-Grade4

4ος Βαθμός:  Έντονη διεύρυνση των αιμορροΐδων προσπίπτουν μόνιμα και δεν ανατάσσονται.

Η θεραπεία των αιμορροΐδων αρχικά είναι συντηρητική. Ειδική δίαιτα η φαρμακευτική αγωγή έχουν σαν σκοπό να αποφεύγονται οι τροφές που προκαλούν ερεθισμό και να θεραπεύεται η δυσκοιλιότητα. Εάν η συντηρητική αγωγή αποτύχει και ο ασθενής ταλαιπωρείται υποχρεωτικά Καταλήγουμε σε πιο επεμβατικές μεθόδους. Αυτές μπορούν να χωριστούν σε αναίμακτες, λιγότερο επεμβατικές μέχρι και επεμβατικές. Οι κλασσικές χειρουργικές μέθοδοι στηρίζονται στην αφαίρεση των αιμορροΐδων που προσπίπτουν. Επειδή όμως η περιοχή του ορθού είναι πάρα πολύ ευαίσθητη με μεγάλη νεύρωση, οποιαδήποτε αφαίρεση ιστού και άσχετα με ποιόν τρόπο γίνεται ( λέιζερ, μαχαίρι, υπέρυθρες ακτίνες,  η διαθερμία) προκαλεί δυσάρεστο  μετεγχειρητικό πόνο.

Εφαρμόσαμε για πάρα πολλά χρόνια όλες τις κλασσικές μεθόδους στην θεραπεία των αιμορροΐδων. Δηλαδή την τεχνική Milligan Morgan , διαστολή δακτυλίου, τους ελαστικούς δακτυλίους διά την απολίνωση των αιμορροιδων κ.λ.π. Στα μειονεκτήματα αυτών των μεθόδων είναι ο μεγάλος χρόνος ανάρρωσης, ο μετεγχειρητικός πόνος η πιθανότητα επιπλοκών π.χ αιμορραγία και πολλές φορές η μη μόνιμη αποκατάσταση. Ητεχνική Logo επίσης δεν είναι άμοιρη επιπλοκών.

Η μέθοδος των υπερήχων

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζουμε και συνιστούμε στους ασθενείς την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο HAL-RAR. Η τεχνική περιλαμβάνει, απολίνωση έξι αιμορροϊδικών αρτηριών με την βοήθεια των υπερήχων. Είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, πρωτοποριακή και καθιστά ανώδυνη την αντιμετώπιση των αιμορροίδων 2ου και 3ου βαθμού. Η τεχνική συμπληρώνεται με την μέθοδο R.A.R δηλαδή με χρήση έξι ραμμάτων γίνεται η ανάταξη της πρόπτωσης των αιμορροϊδικών  όζων. Είναι δηλαδή μία ελάχιστα επεμβατική λύση χωρίς τομές και με σχεδόν ανύπαρκτο πόνο. Το ποσοστό επιτυχίας σήμερα με την τεράστια εμπειρία που αποκτήσαμε είναι πάνω από 95% ενώ εφαρμόζεται από το 1995 παγκοσμίως με άριστα αποτελέσματα σε χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο. Είναι η πλέον ανώδυνη λύση των αιμορροίδων και πρόκειται πρακτικά φια πλαστική ( lifting ) του πρωκτού που τον επαναφέρει στην φυσιολογικ΄ξ του κατάσταση. Επιπλέον την επόμενη ημέρα επανέρχεται στις συνήθεις δραστηριότητες του.

Δρ. Σπύρος Κ. Ρίζος

Δρ. Σπύρος Κ. Ρίζος

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ