Κυστη κοκκυγος

η θεραπεια της κυστης κοκκυγος

H κύστη  κόκκυγος η τριχοφωλεακό  συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή η οποία αναπτύσσεται στον υποδόρειο ιστό της ιεροκοκκυγικής περιοχής.

Δημιουργείται από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα αλλά ενδέχεται να οφείλεται σε κύστη που σχηματίστηκε κατά την εμβρυϊκή ζωή. Παρουσιάζεται συνηθέστερα σε άτομα 15 μέχρι 40 ετών και η πάθηση είναι συχνότερη στους άντρες.

Διάγνωση και συμπτώματα

Η διάγνωση είναι σχετικά εύκολη και στηρίζεται στην συμπτωματολογία του ασθενούς. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι μία απλή διόγκωση στην περιοχή του κόκκυγα ή και μεγάλη επώδυνη φλεγμονώδης μάζα με ερυθρότητα, οίδημα ίσως πυρετό και πολλές φορές εκροή πύου. Αυτή είναι η οξεία μορφή και η χειρουργική παρέμβαση είναι απαραίτητη  και άμεση. Αρχικά η νόσος μπορεί να εμφανιστεί σαν ένα επεισόδιο μικροαποστήματος το οποίο μπορεί να περάσει από μόνο του η να γίνει διάνοιξη χειρουργικά η καμιά φορά αυτόματα, δηλαδή να ανοίξει από μόνο του. Εάν δεν υπάρξει οριστική αφαίρεση της κύστης τότε η νόσος μπορεί να υποτροπιάσει η και να δημιουργηθεί συρίγγιο με το οποίο η κοιλότητα συνδέεται με το δέρμα. Αυτό έχει σαν συνέπεια να παρατηρείται συχνά εκροή υγρού. Η χρονία νόσος προκαλεί επεισόδια οιδήματος, διόγκωσης, πόνου και εκροής πύου. Η οριστική λύση του προβλήματος είναι η χειρουργική θεραπεία.

kysti-kokkygos

Αιτία

Η αιτία δημιουργίας της κύστης κόκκυγος είναι συνήθως η είσοδος τριχών στο δέρμα της περιοχής, συνήθως κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Μέσω της μικρής οπής του δέρματος που δημιουργείται από την είσοδο της τρίχας, εισέρχονται στο βαθύτερο ιστό μικρόβια που βρίσκονται φυσιολογικά έξω από το δέρμα της περιοχής. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία χρόνιας φλεγμονής, κάτι που οδηγεί σταδιακά στη δημιουργία της κύστης κόκκυγος. Εντός της κύστης, πέρα από το φλεγμονώδες υγρό, βρίσκονται πολλές φορές και τρίχες. Η κύστη κόκκυγος ονομάζεται και τριχοφωλεακό συρίγγιο.

Σπανιότερα, η κύστη κόκκυγα δημιουργείται κατά την εμβρυική ζωή, οπότε υπάρχει εκ γενετής.

Θεραπεία

Η ενδεικνυόμενη θεραπεία εξαρτάται από την κλινική εικόνα της νόσου. Το απόστημα στην οξεία του φάση αντιμετωπίζεται με διάνοιξη και παροχέτευση του πύου. Όμως μία χρονίζουσα κύστη κόκκυγος θεραπεύεται αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική επέμβαση. Αφαιρείτε ολόκληρη η κύστη μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγκια. Έτσι ελαχιστοποιείται η πιθανότητα υποτροπής. Χειρουργικές τεχνικές είναι η ανοιχτή, οι κλειστή και ημίκλειστη μέθοδος. Το μικρότερο ποσοστό υποτροπής έχει η ανοικτή μέθοδος. Σήμερα με την χρήση ειδικών επιθημάτων τα οποία χρησιμοποιεί μόνος του ο ασθενής η σύγκλειση του τραύματος γίνεται πολύ γρηγορότερα. Η κλειστή η μέθοδος δηλαδή αφαίρεση της κύστης και συρραφή, εξασφαλίζει ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς όμως παρουσιάζει υψηλότερο ποσοστό υποτροπής.

Νεώτερα δεδομένα

Σήμερα χρησιμοποιούνται πολύ συχνά ανώδυνοι τρόποι αντιμετώπισης, με εξειδικευμένες μορφές  ενέργειες όπως π.χ  το λέιζερ καιοι ραδιοσυχνότητες. Μ’αυτό το τρόπο δεν έχουμε απώλειά αίματός, επιτυγχάνεται ταχύτερη επούλωση  και έχομαι ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί και η ενδοσκοπική θεραπεία της κύστης κόκκυγος. Με ειδικό ενδοσκόπιο γίνεται πρώτα η χαρτογράφηση τις βλάβης, η αναγνώριση δηλαδή της πορείας των συριγγίων και της κύστης κόκκυγος. Την ίδια στιγμή γίνεται καθαρισμός και αφαίρεση του περιεχομένου, συνήθως τριχών που αποφράσουν τον πόρο και απομακρύνονται εύκολα με ειδική λεπτή λαβίδα 2mm. Ακολουθεί η καταστροφή του επιθηλίου και ο πλήρης καθαρισμός της βλάβης γίνεται με ακρίβεια με χρήση λέιζερ η ραδιοσυχνότητες.

Μέχρι σήμερα τα αποτελεσματα αυτών των μεθόδων είναι ικανοποιητικά σίγουρα όμως απαιτείται χρόνος για να μιλήσουμε με σιγουριά για ποσοστά υποτροπών.

Δρ. Σπύρος Κ. Ρίζος

Δρ. Σπύρος Κ. Ρίζος

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ