Περιεδρικο συριγγιο

διαγνωση και θεραπεια περιεδρικου συριγγιου

Περιεδρικό συρίγγιο είναι η επικοινωνία μεταξύ του εντέρου με εσωτερικό στόμιο και του δέρματος. Η εκροή πύου από το εξωτερικό δερματικό στόμιο είναι η συνήθης εκδήλωση. Σαν συνέπεια του πύου δευτεροπαθώς παρατηρούνται, κνησμός του δακτυλίου ή και άλλες δερματικές αλλοιώσεις.

Periedriko-Syrigio

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Με αυτά τα συμπτώματα τίθεται υποψία για την διάγνωση του συριγγίου. Ακολουθεί η κλινική εξέταση και εφόσον η διάγνωση δεν είναι ασφαλής απαιτείται η διενέργεια και άλλων συμπληρωματικών εξετάσεων π.χ. Πρωκτοσκόπηση και συριγγογραφία. Συνήθως οι ασθενείς με συρίγγιο αναφέρουν παλαιότερο απόστημα το οποίο έχει παροχετευθεί είτε αυτόματα είτε χειρουργικά. Το υπερηχογράφημα διαμέσου του ορθού ( διορθικό) και η μαγνητική τομογραφία είναι πολύ σημαντικές προεγχειρητικές απεικονιστικές εξετάσεις. Με αυτές μπορεί να εντοπιστεί το έσω στόμιο του συριγγίου καθώς επίσης και η σχέση του με τους σφιγκτήρες μύες. Επιπλέον είναι δυνατός ο έλεγχος ολόκληρης της περιοχής και ο αποκλεισμός πιθανών άλλων παθολογικών καταστάσεων, που μπορεί να σχετίζονται με το συρίγγιο και να τροποποιήσουν την θεραπεία.

Θεραπεία και Αποκατάσταση

Η θεραπεία του συριγγίου είναι πάντα χειρουργική. Απαραίτητο είναι:

1) η ανεύρεση και καταστροφή του εσωτερικού στομίου.

2) Ο εντοπισμός της πορείας του σηραγγώδους πόρου και η πλήρης εκτομή του σε όλο το μήκος του και τέλος

3) η όσο το δυνατόν μικρότερη τομή των σφιγκτήρων μυών.

Εκτός από την κλασσική χειρουργική θεραπεία έχουν κατά διαστήματα δοκιμαστεί διάφορα συνθετικά υλικά, σκληρυντικοί παράγοντες, βιολογικές κόλλες και ραδιοσυχνότητες Αλλά το ποσοστό υποτροπών ήταν αρκετά υψηλό. Τελευταία χρησιμοποιείται η τεχνική FiLaC η οποία χρησιμοποιεί μία ειδική ίνα λέιζερ και επιτυγχάνεται φωτόθερμική διαδικασία και έτσι χωρίς αφαίρεση η κάψιμο του ιστού γίνεται σύγκλειση των τοιχωμάτων του συριγγίου, χωρίς να προκληθεί καμιά βλάβη στους σφιγκτήρες μύες. Με τά μέχρι σήμερα υπάρχοντα δεδομένα η μέθοδος αυτή είναι αναίμακτη ανώδυνη και προσφέρει ικανοποιητικό αποτέλεσμα, ενώ μπορεί να συνδιαστεί άριστα και με άλλες τεχνικές εάν χρειαστεί.

Δρ. Σπύρος Κ. Ρίζος

Δρ. Σπύρος Κ. Ρίζος

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ