χολολιθιαση

λαπαροσκοπικη επεμβατικη μεθοδος

Χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο σε σχήμα αχλαδιού που είναι κρυμμένο κάτω από το συκώτι μας. Xολολιθίαση είναι παθολογική κατάσταση και σημαίνει δημιουργία λίθων μέσα στην χοληδόχο κύστη. Η χολή είναι ένα διάλειμμα, το οποίο παράγεται στο ήπαρ και μεταφέρεται στο έντερο και συγκεκριμένα στο δωδεκαδάκτυλο δια  μέσου  του χοληδόχου πόρου. Η χολή είναι απαραίτητη για τη ζωή μας και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πέψη των τροφών και ιδιαίτερα των λιπών. Ο λαός όμως λέγοντας χολή εννοεί την χοληδόχο κύστη. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού γύρω στα 10 %,  πάσχει από χολολιθίαση αν και αρκετά συχνά η κατάσταση αυτή δεν συνοδεύεται από ενοχλήσεις και κλινικά συμπτώματα. Παραμένει δηλαδή ασυμπτωματική κι η ανακάλυψη της γίνεται τυχαία με το υπερηχογράφημα.
Η αιτιολογία της χολολιθίασης δεν είναι ακριβώς γνωστή. Καταστάσεις που συνδέονται με την εμφάνιση χολολιθίασης είναι η αυξημένη ηλικία, το γυναικείο φύλο, η παχυσαρκία, ειδικές αναιμίες, η εγκυμοσύνη και διάφορες παθήσεις  του εντέρου.

 

Η διάγνωση της χολολιθίασης είναι σχετικά απλή και στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται τυχαίως με διενέργεια υπερηχογραφήματος άνω κοιλίας, κατα την διάρκεια προληπτικών εξετάσεων ή μετά από εμφάνισή συμπτωμάτων τα οποία μπορεί να είναι: Βάρος η πόνος στην περιοχή του στομάχου, καούρες, ρεψίματα, αιφνίδιος πόνος στο επιγάστριο η στην περιοχή του ήπατος,  συνήθως μετά από βαρύ γεύμα, το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από εμετό η τάση για εμετό. Εάν έχουμε έντονο πόνο στην περιοχή του ήπατος με πυρετό και εμετό , συνήθως χρειάζεται ο ασθενής να νοσηλευθεί ή και να χειρουργηθεί ακόμη.

 

Η σημαντικότερη επιπλοκή της χολολιθίασης εκτός της χολοκυστίτιδας (φλεγμονή της χοληδόχου κύστεως ), είναι ο αποφρακτικός ίκτερος. Δηλαδή η μετακίνηση ενός λίθου από την χοληδόχο κύστη στον χοληδόχο πόρο. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται χοληδόχολιθίαση και μπορεί να  συνοδεύεται από ισχυρότατο πόνο και αύξηση της χολερυθρίνης( ίκτερος) και των ηπατικών ενζύμων. Αυτή η παθολογική κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μία ιδιαίτερη επικίνδυνη πάθηση την οξεία παγκρεατίτιδα.

 

Σε περίπτωση λοιπόν που γίνεται διάγνωση χολολιθίασης και υπάρχει υπόνοια χοληδόχολιθιάσεις ( Ισχυρότατος πόνος, αυξημένα ηπατικά ένζυμά, αυξημένη χολερυθρίνη), πρέπει οπωσδήποτε να ξεκαθαριστεί εάν υπάρχουν πέτρες στο χοληδόχο πόρο. Ευτυχώς σήμερα η διάγνωση είναι αναίμακτη και εύκολη και  γίνεται με την λεγόμενη MRCP (μαγνητική  χολλαγγειο παγκρεατικογραφία). Εάν διαπιστωθούν πέτρες στο χοληδόχο πόρο πρέπει  να αφαιρεθούν. Σήμερα αυτό γίνεται ενδοσκοπικά και η επέμβαση λέγεται ERCP (ενδοσκοπική παλίνδρομος χολάγγειο-παγκρεατογραφία).

 

Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσει το θέμα της χοληδοχολιθίασης( λίθοι χοληδόχου πόρου) ακουλουθεί η θεραπεία της χολολιθίασης, των λίθων δηλαδή στην χοληδόχο κύστη. Η θεραπεία είναι αποκλειστικά χειρουργική και εδώ και πάνω από 25 χρόνια γίνεται με την λαπαροσκοπική μέθοδο.

 

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή γίνεται με γενική αναισθησία, μέσω 4 μικρών τομών μήκους 0,5 -1  εκ., διαμέσου των οποίων εισάγονται μία ειδική κάμερα ( μεταφέρει την εικόνα στην τηλεόραση) , το λαπαροσκόπιο και ειδικά χειρουργικά εργαλεία. Με μία εμπειρία  πάνω από 10.000 λαπαροσκοπικές χολοκυστεκτομές, μπορώ να πω ότι σπανιότατα  γίνεται μετατροπή σε ανοιχτή χολοκυςτεκτομή 1-2% και συνήθως εαν έχουν προηγηθεί επεμβάσεις στην κοιλιά, η εάν από την φλεγμονή δεν είναι σαφής η ανατομία της περιοχής. Με την αυξημένη εμπειρία οι επιπλοκές έχουν ελαχιστοποιηθεί και αντιμετωπίζονται. Στα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής τεχνικής αναφέρομαι επιγραμματικά το λιγότερο πόνο για τον άρρωστο μετά την χειρουργική επέμβαση, την γρηγορότερη αποκατάσταση, γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, μικρότερο κίνδυνο περιεγχειρητικής  λοίμωξης.